SKAT TVANGSBINDER HOBBY-LANDMÆND

SKATs nye tolkning af reglerne kan øge byrderne for fritidslandmænd med mange hundrede procent. Ilustartion: Borsen.dk

SKATs nye tolkning af reglerne kan øge byrderne for fritidslandmænd med mange hundrede procent. Ilustration: Borsen.dk

Normalt regner vi med, at tvangsbåndet blev ophævet lige før år 1800, men nu er det tilbage.

Det mener i hvert fald Landdistrikternes Fællesråd (LDF), der i sit seneste nyhedsbrev anklager SKAT for at udsætte fritidslandmænd for et regulært mareridt, der stavnsbinder dem.

Et mareridt, der samtidig fratager andre lysten til at flytte til landets yderområder.

LDF begrunder sin alvorlige anklage med, at SKAT fra årsskiftet har tolket en vejledning om beskatning af ejendomme udelukkende ud fra grundens størrelse.

– For mange fritidslandmænd, som har realiseret drømmen om et liv på landet med frisk luft, højt til loftet og mulighed for at holde lidt husdyr, er der nu tale om et regulært mareridt, hedder det i nyhedsbrevet.

SKAT baserer sin afgørelse på en bestemmelse i skattelovgivningen, der fastsætter en grænse for forskellen på landbrugsjord og parcelhusjord – eller som én af de ramte, der kan se frem til en skatte stigning på over 600 procent, siger: Forskellen på pløjemark og prydhave. Grænsen ligger på 5.500 kvm.

Over den grænse: Landbrugsbeskatning – under den grænse: Parcelhusbeskatning, uanset hvad ejeren bruger sin jord til.

Argumentet fra SKAT lyder, at man er nødt til at have grænser, som kan administreres

En enkelt hest eller to på et nedlagt landbrug er manges drøm og en del af redningen for mange yderområder. Nu er den mulighed i fare, mener Landdistrikternes Fællesråd.

En enkelt hest eller to på et nedlagt landbrug er manges drøm og en del af redningen for mange yderområder. Nu er den mulighed i fare, mener Landdistrikternes Fællesråd.

på en enkel og ensartet måde.

Og enkle regler er som regel lig sød musik i ørerne på LDF, forsikrer rådets formand, Steffen Damsgaard.

– Landdistrikterne bliver ellers næsten dagligt præsenteret for de mest mærkværdige former for overadministration af Danmarks landdistrikter og yderområder. Tænk blot på, at Skat tilsyneladende vil kunne administrere flere hundredetusinde brændeovnsejeres brug af brænde: Er en grangren blevet brugt til raftehegn eller opvarmning? Et sådant system skulle vel også kunne skelne mellem pløjemark og prydhave? Åbenbart ikke – her er den simple forvaltning gået ud over den sunde fornuft med meget alvorlige, økonomiske konsekvenser for en lang række husejere. Og det er ikke sød musik i ørerne på LDF. Trist at SKAT ikke vil se på, hvad folk bruger deres private ejendom til, men i stedet udelukkende ser på størrelsen, noterer Landdistrikternes Fællesråd .

Share on facebook
Del på Facebook