REGERING VIL KÆMPE FOR YDEROMRÅDER

Kan disse øjne lyve? Margrethe Vestager lover, at hun vil kæmpe imod, at Danmark knækker midtover. Foto: Nicolai Perjesi.

Kan disse øjne lyve?
Margrethe Vestager lover, at hun vil kæmpe imod, at Danmark knækker midtover.
Foto: Nicolai Perjesi.

Værd at bide mærke i?

Mens alle har ørene på stilke, når hendes majestæt og landets statsminister holder nytårstaler til nationen, så er der i landets fraflytningsramte yderområder måske bedre grund til AT notere, hvad økonomi- og inderigsminister Margrethe Vestager udtalte i juledagene.

Det er der både håb og perspektiv i at hjælpe regeringens stærke kvinde med at huske.

I et stort interview med Morgenavisen Jyllands-Posten udtalte ministeren nemlig bekymring over den igangsværende skæve udvikling, der er i fuld færd med at vride landet af led.  Det affødte ikke mindst disse minderige ord:

– Vi skal være meget opmærksomme på, at den økonomiske fremdrift kommer hele landet landet tilgode. Risikoen er jo, at landet knækker over, erkendte Margrethe Vestager, der med sin erklærede målsætning forpligter såvel sig selv som hele regeringen på at modarbejde den nationale skævvridning.

Ministerens erkendelse og løfte følger bl.a. ovenpå endnu en undersøgelse, der dokumenterer, at udviklingen går ubarmhjertigt fra land til by. Og i endnu voldsommere og mere udtalt grad end hidtil antaget – og frygtet.

Et godt tandsæt er ikke at foragte, når man skal bide mærke i noget...

Et godt tandsæt er ikke at foragte, når man skal bide mærke i noget…

Undersøgelsen, der er udfærdiget af Jyske Bank, viser, at af landets 98 kommuner, oplever de 63 større fraflytning end tilflytning. Det betyder, at hele 83 procent af Danmark er berørt af denne negative udvikling – eller afvikling? Kun 15 kommuner uden for Københavnsområdet oplevede den modsatte tendens i perioden 2010-2012.

Analysens resultat kommer bag på seniorøkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.

– Det mest overraskende er, at det er fra så stor en del af landet. Det er jo ikke kun fra nogle få kommuner i det alleryderste af landet, konstaterer han over for Kristeligt Dagblad.

Til samme avis siger Jørgen Møller, der er lektor ved Center for Fysisk Planlægning på Aalborg Universitet, at det er umuligt at kæmpe imod urbaniseringen, fordi både job og uddannelser er placeret i byerne. Alligevel nærer han et vist håb sammenlignet med andre lande i Europa:

– Jeg tror, at vi har bedre chancer for at håndtere udviklingen intelligent, fordi vi er et velordnet og højproducerende samfund.

 Her er det så, at Margrethe Vestager kommer ind med sine udtalelser, der er værd at bide mærke i… 

Share on facebook
Del på Facebook