KOMMUNER MISTER PRIVATE JOB PÅ STRIBE

Skal man le eller græde?arbejdsløshed

For borgerne i Tønder Kommune, er der både en god og en dårlig nyhed, hvad angår antallet af lønmodtagerjob i private virksomheder.

Den dårlige er, at der siden 2. kvartal 2008 er der blevet 1506 færre af dem sammenlignet med 2. kvartal 2012. Det svarer til et fald på 14,4 % fra 10.374 i 2008 til 8.868 i 2012. Næsten fire procent over udviklingen på landsplan, hvor antallet af job “kun” dykkede med 10,7 procent.

Den “gode” nyhed er, at det kunne være værre. Rigtig meget værre faktisk, hvis det var gået lige så slemt som i mange andre kommuner, hvor op til hver fjerde og hver femte lønmodtager har mistet jobbet på det private arbejdsmarked. Værst ramt er Kjerteminde Kommune. Her er faldet i antal job på 43,4 procent!

Tallene fremgår af en analyse foretaget Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev “Agenda” på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Kun Billund, København og enkelte kommuner i hovedstadens omegn har oplevet i stigning i antallet af job.

Spørgsmålet er, hvad kommunerne selv kan gøre ved problemerne? Ikke meget, hvis kommunalforsker ved Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær har ret.

– Man kan jo lokalt ikke gøre noget ved konjunkturer og globalisering. Man kan dog prøve at skabe gunstige erhvervsvilkår. F.eks. har Odense for nyligt nedsat en taskforce, der har forslået nogle tiltag, f.eks. at nedsætte dækningsafgifterne. Men det er typisk erhvervspolitik, der er fokus på, siger forskeren, der også peger den aktive arbejdsmarkedspolitik et potentielt middel til at skabe arbejdspladser.

I Haderslev, der i perdioden mistede 21,6 private lønmodtagerjob, forsøger med at udlicitere de kommunale opgaver på området, samtidig med at de 40 største virksomheder har fået hver deres, faste kontaktperson på rådhuset.

Analysen kommer til at indgå i Dansk Arbejdsgiverforenings kommende arbejdsmarkedsrapport.

Yderligere oplysninger på: http://agenda.dk/2013/11/massivt-fald-i-private-job/

 

Share on facebook
Del på Facebook