KLAGER OVER BRANDBESKATNING VÆLTER IND

De færreste vil nok associere til en parcelgrund, når ser på et sådant stykke, smuk dansk natur. Men det gør SKAT siden 1. januar, og det betyder pludselige skatsstigninger for mange med op til 700 procent. - Hvilket budget kan klare sådan en udfordring, spørger man i LDF.

De færreste vil nok associere til en parcelgrund, når de ser på et sådant stykke, smuk dansk natur. Men det gør SKAT siden 1. januar, og det betyder pludselige skattestigninger for mange på op til 700 procent. – Hvilket budget kan klare sådan en udfordring, spørger man i LDF.

Uvarslede skattestigninger på op til 700 procent får nu fortvivlede ejere af nedlagte landbrug  til i hobetal at klage deres nød til Landdistrikternes Fællesråd (LDF).

Årsagen er en ny tolkning af skattereglerne og ejendomSvurderingerne i landdistrikter, der trådte i kraft 1. januar, som omtalt her på Infoland i sidste uge.

Nytolkningen betyder, at pløjemarker med ét slag beskattes, som var de parcelhushaver – så snart grundarealet overstiger 5.500 kvadratmeter og uanset anvendelsen af jorden.

– Det er ikke så meget sagen, at der vil dukke mange enkeltsager op fra landdistrikterne, hvor folk bliver stavnsbundet, får nedsat deres kreditværdighed og bliver truet af tvangsauktion. Det er snarere sagen, at ændringerne kommer som en tyv om natten og vælter hele forudsætningen for mange familiers valg af landdistrikter, som deres grundlag for et godt liv. Man må mange steder nu konstatere, at man har købt katten i sækken, forklarer Steffen Damsgaard, der er formand for LDF.

Formanden, der opfordrer politikerne til at tænke i helheder i stedet for rigide regler, mener, at mange af de elementer, som regeringen har talt for som dét, der skulle gøre det attraktivt at bosætte sig uden for de store byer, nu af ren kassetænkning bliver til en grundlæggende forhindring for at skabe lige muligheder mellem land og by.

– Rigid fortolkning af beskatningsgrundlag ud fra fastlåste arealopgørelser uden skelen til den faktiske anvendelse af jorden gavner kun administrationen – og nå ja, skattegrundlaget, siger Steffen Damsgaard.

Til Ekstrabladet tilføjer formanden:

– Det er meget urimeligt. Det giver sig selv, at et nedlagt landbrug ikke er det samme som et parcelhus. Vi ender i en situation, hvor de små landbrug sælger deres jord til professionelle landbrug, og konsekvensen er yderligere affolkning fra landet. Det er ren brandbeskatning. At den grønne ejerafgift og brændselsafgiften kommer oveni, gør ondt værre. Det gør det jo besværligt og dyrt at bo på landet. Så hvis politikerne vil have, at der skal være liv på landet, så må de lade være med at brandbeskatte folk, der vælger den livsform, formaner Steffen Damsgaard.

Share on facebook
Del på Facebook