HVER FJERDE DRØMMER OM ET HUS PÅ LANDET

Den rådne banan hænger slapt ned i takt med, at flere og flere vælger at flytte fra land til by. Det er den kedelige historie, som efterhånden har tegnet sig over de seneste 50 år. Den gode historie findes dog også lige under overfladen – og den er todelt.

otto fabricius

En pagt med naturen. Sådan kunne en typisk drøm om et liv på landet se ud. Foto: Otto Fabricius.

På den ene side viser den ene undersøgelse efter den anden, at op til 24 procent af alle danskere går med en drøm om få et helårs- eller sommerhus ude på landet, hvor mange oprindelig kommer fra. Den seneste undersøgelse, der understøtter tendensen, er lavet af Dansk Bygningsarv for Realdania i forbindelse med kampagnen Stedet Tæller.

Og undersøgelsen viser også, hvad det er, der trækker i danskernes drømme; det er især naturen men også fællesskabet, de gamle huse og nærheden til havet.

Og alligevel flytter folk altså den modsatte vej?

Det kommenterer Thomas Martinsen, direktør i Dansk Bygningsarv, således på Realdanias hjemmeside:

– Yderområderne er ikke udkant, som mange dømmer dem. Yderområderne rummer et enormt potentiale, der tager udgangspunkt i de kvaliteter, der er på landet, og som ikke forsøger at gøre land til til by eller flytte byfunktioner ud på landet. Vi skal bevæge os væk fra en debat om udkantsdanmark over til en debat om potentialet på landet. Vi skal tænke i, at naturen er en ressource, som skal oversættes, som skal aktiveres, og som skal bruges af vores borgere. Vi skal genbruge vores bygningskulturer og vores bymiljøer og skabe noget, der er baseret på et stærkt lokalt fællesskab og et stærkt lokalt engagement.

Men først og fremmest er det altså naturen, der trækker. Faktisk fremhæver 80 procent af de adspurgte, at nærheden til natur og hav er vigtigere end afstanden til arbejde for de, der flytter til et yderområde.

Undersøgelsens resultater er samlet i publikationen “Agenda Y”, der kan downloades fra Realdanias hjemmeside www.stedet-taeller.dk

 

 

Share on facebook
Del på Facebook