HVAD EN GAMMEL BOG OG KLUMP BLY ER VÆRD…

Hvad er en gammel, krøllet og hullet fremmedordbog fra 1840’erne og en lille klump bly egentlig værd?

kiereste eje2

De små stuer på Kiers Gaard var fyldt med forventningsfulde publikummer, der havde medbragt deres kæreste eje til vurdering.

Svaret er ikke så enkelt, som spørgsmålet lyder.

For det kan komme an på så meget. Det viste sig f.eks. mandag på Kiers Gaard i Højer, da TVSyd optog i fire timer til udsendelsen, “Mit kæreste Eje”.

Men sætte kroner og øre på kunne de to antik- og vurderingseksperter ikke, og det selv om de er både garvede og vidende inden for disciplinen at vurdere antikviteter og alskens ting og sager.

Til gengæld forstod auktionsleder Lars Fuglsang-Madsen og vurderingsekspert Peter Jespersen til fulde at sætte pris på historien, der ledsagede de to undseelige effekter.

Det viste sig nemlig, at den ene havde reddet sin ejermand fra den anden, da en prøjsisk soldat ramte Kai Kiær-Andersens fjerne slægtning i brystet under kampen om Dybbøl Mølle en dag i april 1864.

– Ja, han blev jo kastet omkuld, og tog sig til brystet, men der var intet blod. Det var bogen, der reddede ham fortalte Kai Kiær-Andersen om sit kæreste eje, som han håber bliver i familien længe endnu.

– Men ellers skal den på museum, fastslog han.

Den gamle høwring var én af mere end 40 interesserede fra hele Tønder Kommune, der tog vejen mod sydvest for at få værdsat deres højst skattede ejendele – på den ene og den anden måde.

Auktionsleder Lars Fuglsang-Madsen kigger interesseret på, mens Peter Nielsen demonstrerer, hvordan spilleværket fungeret.
Auktionsleder Lars Fuglsang-Madsen kigger interesseret på, mens Peter Nielsen demonstrerer, hvordan spilleværket fungeret.

En anden var Peter Nielsen, ligeledes fra digebyen i Vest. Men hvad han lige havde med under armen, var der ikke enighed om.

– Er det en UFO, spurgte tv-vært Christina Hoffmann drilsk, men niks, det var det ikke.

 – Det er en juletræsfod, som min bedstefar købte med hjem fra Hamborg i 1924, fortalte den glade ejer, der stadig bruger foden hvert år.

Og den fint graverede men noget bulede tinfod, der altså ikke kunne flyve men nok dreje rundt, fik da også en på vurdering på mellem 1000 og 2000 kroner.

 – Men så kan den også spille fire julemelodier. Den ene er “Glade Jul”, men de andre kender jeg ikke, fortalte Peter Nielsen.

Hvis man selv vil opleve, hvad eksperterne ellers blev udsat for, skal man se med, når “Dit kæreste Eje” sender fire udsendelse fra 14. marts.

 

 

Share on facebook
Del på Facebook