GØR TOMME HUSE TIL ET AKTIV

BOGCAFÉEN hedder den kort og godt, for det er det, den skal indeholde – den gamle førstelærerbolig i Jejsing.

boghund

Er man en hund efter bøger, er Bogcaféen i Jejsing lige stedet. Det er bare om at hige, søge – og tage med hjem og læse.

Det har en buket lokale damer af ungdommeligt tilsnit besluttet, og så bliver det selvfølgelig sådan – meget snart. Fredag den 8. november er der indvielse, for huset på Kærvej 14 bugner allerede af bøger skænket af gavmilde mennesker med for lidt plads og for mange bøger i alle genrer og til alle aldersgrupper.

 

Og Caféindvielsen bliver med gratis kaffe, kage og bøger fra 15-17.

Men hov, gratis?

– Ja, det er idéen. Folk skal kunne komme og finde bog, som de bare tager med sig hjem og læser, og så kan de jo aflevere den igen eller komme med en anden. Det er helt op til dem, fortæller idékvinden bag bogcaféen, Anneliese Bucka, der fandt inspiration i Siltoft, hvor andre initiativrige sjæle har gjort noget lignende i et gammelt “Zollhaus”.

Dem vil hun og bogveninderne i Hostrup og Jejsing i øvrigt gerne have et samarbejde med, for det kunne måske udløse lidt EU-penge i det grænseoverskridende samarbejdes ånd og tjeneste?

Anneliese Bucka fik idéen, men hun står ikke alene med at føre den ud i livet. Til bakke sig op har hun bl.a. Karen Hansen, Jo-jo Guldager og Dorthe Olling. Foto: Mogens Gabs.

Anneliese Bucka fik idéen, men hun står ikke alene med at føre den ud i livet. Til bakke sig op har hun bl.a. Karen Hansen, Jo-jo Guldager og Dorthe Olling. Foto: Mogens Gabs.

Derudover har der ikke været mange penge i spil for at realisere caféen. Idrætsforeningen, der har haft klubhus på stedet, betaler huslejen det første år, borgerforeningen skyder 500 kroner ind til kaffe og kage, og reolerne har skolen givet.

– Men meningen er naturligvis også, at Bogcaféen gerne skulle komme til at fungere som et socialt samlingssted, hvor folk bare får lyst til at komme forbi, få en kop kaffe og en god sludder, forklarer Anneliese Bucka.

Og idéen er lige til at eksportere til andre småsamfund med flere huse end beboere.

– Det kunne være en idé til kommunen. Køb nogle af de tomme huse rundt omkring og forær dem til lokalsamfundene til understøttelse for det lokale sammenhold, lyder det kontant fra Karen Hansen, der er aktiv deltager i projektet.

Bortset fra indvielsesdagen, vil Bogcaféen holder åbent hver onsdag fra 15-17. Bøgerne vil stadig være gratis, men for kaffe og kage bliver prisen 10 kroner.

– Vi ønsker os i øvrigt tilsagn om kage, hvis nogle skulle have lyst til at give os noget på åbningsdagen, siger Karen Hansen.

 

 

Share on facebook
Del på Facebook