FÆRRE TALER OM DEN RÅDNE BANAN

Udtryk som “den rådne banan” og “udkantsdanmark” skurrer fælt i manges øre.

For dem er der godt nyt – i hvert fald rent sprogligt.

Endnu omtales landdistrikterne ikke som "den glade banan", men "den rådne banan" hører man mindre til... Illustration: Www.bloggis.se

Endnu omtales landdistrikterne ikke som “den glade banan”, men “den rådne banan” hører man mindre til…
Illustration: Www.bloggis.se

Desværre er det dog ikke sådan, at der er blevet mindre faktuel grund til at anvende de to benævnelser, men de bruges bare ikke så ofte længere. I stedet benytter journalister nu i stedet blandt andre det mere neutrale ord “landdistrikter”.

Det viser en helt ny undersøgelse fra Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, der har pløjet de landsdækkende aviser igennem fra 1996 til og med 2013 og talt op, hvor mange gange de enkelte betegnelser er anvendt hvert år.

Optællingen viser, at de negativt ladede ord toppede i 2010, hvor “Udkantsdanmark’ blev brugt 780 gange og “den rådne banan” 93 gange. Sidste år var tallenene kun henholdsvis 422 og 26.

Den markante ændring glæder minister for By, bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen:

– Jeg har fra første dag som landdistriktsminister arbejdet for at nuancere debatten om landdistrikterne. Der er store udfordringer i nogle landdistrikter, men der er også mange kvaliteter. Derfor glæder det mig, at vi har fået vendt tendensen med at tale det hele ned. Det går for eksempel fint på store dele af den jyske vestkyst, som for et par år siden blev afskrevet som en rådden banan, siger Carsten Hansen.

Ministeren er dog klar over, at ord alene gør det ikke, hvis den negative spiral skal vendes.

– Problemerne går ikke væk, fordi man bruger et positivt ord, men de negative ord kan være med til at bremse en god udvikling. Vi ved nemlig fra undersøgelser, at mange byboere drømmer om et liv i en mindre landsby med et godt fælleskab, men der er jo ikke nogen, der har lyst til at flytte til en rådden banan. Derfor er det vigtigt, at vi husker nuancerne, siger Carsten Hansen.

Og, fint nok, at færre taler om “den rådne banan” – men endnu bedre ville det være, hvis det betød, at skævvridningen af landet var hørt op, eller at den ændrede sprogbrug kan medvirke til det…

Optællingen, der foretaget i aviserne Berlingske Tidende, Politiken, Ekstrabladet. B.T., Information og Weekend-Avisen, kan ses på ministeriets hjemmeside: www.mbbl.dk

 

Share on facebook
Del på Facebook