BANANPRÆDIKAT KAN FÅ RÅDNE FØLGER

Udkantsdanmark, den rådne banan eller bare yderområde?

“Kært” barn har mange navne. Nogle trækker på skulderen af dem, mens andre bliver sårede eller indignerede.

Det koste dyrt at stemple visse landsdele som rådden banan eller andet. Billede: www.version2.dk
Det kan koste dyrt at stemple visse landsdele som rådden banan eller andet. Billede: www.version2.dk

Nu viser en omfattende ny undersøgelse imidlertid, at det formentlig ikke er så harmløst at sætte sådanne prædikater på visse danske kommuner. Ja, faktisk kan det være direkte økonomisk farligt og skadeligt, fordi det kan udløse en ond spiral og dermed blive en selvopfyldende profeti.

Til undersøgelsen, der er foretaget af Ugebrevet A4, advarer socialgeograf og lektor ved Aalborg Universitet, Anja Jørgensen, således mod risikoen ved at stigmatisere ellers gennemsnitlige provinskommuner som “udkanter”:

– Folk kan måske leve med, at de uretmæssigt får et prædikat som udkant, men problemerne opstår, hvis det begynder at få virkninger, og eksempelvis investorer begynder at holde sig væk. Det kan sætte dårlige spiraler igang, siger hun.

 Ekspertens advarsel indgår i undersøgelsen, der gennem sammenligninger på 15 forskellige parametre prøver at udpege de mest afvigende og de mest “normale” af landets 98 kommuner.

Her kommer Tønder Kommune ind på plads nummer 70, hvilket altså placerer kommunen blandt de ret “underlige”. Det skyldes bl.a., at den disponible indkomst er lavere end gennemsnittet (172.000 mod 198.000 kr/ år), men til gengæld er ledigheden stort set lig det nationale gennemsnit (7,1 % mod 6,8 %). Altså kan en kommune både være afvigende og samtidig helt normal, hvilket bør mane til forsigtighed i omgangen med ord og prædikater.

De mest normale kommuner er iflg. undersøgelsen Køge og Svendborg Kommuner, mens de mest afvigende er Gentofte og Hørsholm.

Se hele undersøgelsen: www.ugebreveta4.dk

Share on facebook
Del på Facebook