DANSKE GRØNTSAGER ER “GRØNNERE” END ANDRE

Skal de seks daglige stykker frugt og grønt være sunde, skal de helst også være danske.

Skal det være sundt og grønt, så skal det være dansk. Det fastslår en ny rapport.

Skal det være sundt og grønt, så skal det være dansk. Det fastslår en ny rapport.

Noget grønt er nemlig grønnere end andet og indeholder dermed færre pesticidrester end i samme afgrøder høstet i udlandet.

Det fremgår af rapporten Pesticidrester i fødevarer 2012, som Fødevarestyrelsen netop har offentliggjort. Så slående og klare er resultaterne faktisk, at myndighederne end ikke fandt et eneste tilfælde, hvor pesticidgrænsen var overskredet i dansk frugt. Hvad angår grøntsagerne galdt det samme bortset fra et enkelt stykke grønt.

Rapporten vækker forståelig glæde i Landbrug & Fødevarer, hvor viceformand Lars Hvidtfeldt kommenterer konklusionerne således:

- Dansk frugt og grønt er kendt for høj fødevaresikkerhed, og det skyldes i høj grad, at vi har stort fokus på altid at anvende så få pesticider som muligt. Vi glæder os over konklusionerne i den nye rapport, som sætter en streg under branchens dygtighed på det her område.

Lars Hvidtfeldt håber, at brugen af pesticider kan nedbringes endnu mere i fremtiden, og så peger han desuden på en økonomisk “gulerod” ved at dyrke grønt.

- Vi har konstant fokus på, hvordan vi kan nedbringe brugen af pesticider yderligere både af hensyn til miljøet og landmandens egen økonomi. Derfor udvikler vi blandt andet nye metoder til, hvordan vi kan mindske brugen af pestcider, og forhåbentligt kan det på sigt også bane vej for nye markedsandele blandt kritiske forbrugere, siger Lars Hvidtfeldt.

I et enkelt tilfælde er der en afvigelse fra tidligere år. For første gang er der nemlig oftere fundet pesticidrester i danske jordbær end i jordbær fra udlandet – dog stadig uden, at grænseværdien på tre procent er overskredet. Og eksperterne på DTU Fødevareinstituttet mener da heller ikke, at de aktuelle fund ikke giver anledning til betænkeligheder.

I Landbrug & Fødevarer vurderer man, at de højere fund i jordbær især skyldes meget vådt vejr, der har gjort det nødvendigt at sprøjte mere mod svampe.

Rapporten er udarbejdet af Fødevarestyrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og omfatter analysedata på blandt andet frugt, grønt, korn, kød og babymad.

I alt blev omkring 2500 prøver af fødevarer analyseret sidste år.

Link til rapporten ‘Pesticidrester i fødevarer 2012′